0 Resultaten

├śRNEN 1897

Terug

Ørnen 1897 combineert beeldende kunst, muziek en film. Het is een project geïnspireerd op de waar­gebeurde geschiedenis van de in 1897 ondernomen Noordpoolexpeditie door de Zweedse wetenschapper S.A. Andrée. De tentoonstelling - bestemd voor een breed publiek - zal zijn wereldpremière beleven in het Klokgebouw

Aan het einde van de negentiende eeuw waren alle pogingen om per schip of per slee de Noordpool te bereiken gestrand; vele poolreizigers hadden daarbij het leven verloren. De Zweedse ingenieur S.A. Andrée was ervan overtuigd dat een reis per luchtballon dé manier was om de hindernissen te overwinnen die het poolijs opwierp.

Op 11 juli 1897 vertrok hij in Spitsbergen samen met Nils Strindberg en Knut Fraenkel op expeditie met de Ørnen (Adelaar), een waterstofballon van anderhalve ton. Volgens zijn voorspelling zouden ze in minder dan twee dagen de duizend kilometer naar de Noordpool over­bruggen. Nadat ze die gepasseerd zouden zijn, zou de Ørnen een week later landen in Azië of Alaska, en in het ideale geval zou hij zelfs San Francisco halen. Na hun vertrek werd het trio echter nooit meer levend teruggezien. Pas in 1930 vond een groep walvisvaarders hun resten op het Witte Eiland. Uit hun dagboeken bleek dat ze al op de derde dag waren gestrand, op 450 km van de Noordpool.

Waar raakt de gedrevenheid van de ontdekkingsreiziger die van de maker van kunst? Het gaat in dit project niet om de historische anekdotiek van de expeditie van Andrée - hoe tragisch afgelopen ook - maar om het in kaart brengen van het utopische beeld dat deze pionier voor ogen stond. M.a.w.: de focus ligt niet op de afloop van dit verhaal, maar op de aanloop, op de vormgeving van een visioen, op de droom die in de steigers staat.

Meer informatie:
geodecknews.blogspot.nlwww.facebook.com/Ornen1897

Gerelateerde evenementen

Agenda