Resultaten
Terug
ma 14 sep 2020

Klokgebouw en Effenaar zorgen voor nieuwe mogelijkheden

Effenaar en Klokgebouw gaan coronaproof samenwerken: concerten mogelijk tot 1.000 bezoekers

EINDHOVEN - Popzaal de Effenaar en het Klokgebouw in Eindhoven presenteren dit najaar in het Klokgebouw een serie coronaproof concerten met een capaciteit tot 1.000 personen. De samenwerking moet ervoor zorgen dat ook bekendere acts dit jaar (toch) nog naar Eindhoven kunnen komen. 

De eerste twee bevestigingen in deze reeks zijn Eefje de Visser en band op vrijdag 30 oktober en The Dutch Queen Tribute op zaterdag 28 november. De concerten zijn volledig ‘seated’, de enige vorm die nu is toegestaan. Het moet een serie van minimaal acht concerten worden. ,,Mocht de situatie in het voorjaar onveranderd zijn, is er de intentie om deze samenwerking voort te zetten”, aldus Bart van Oeffelen van de Effenaar.

Perspectief

,,Het voelt goed dat we deze zware periode ook bezig kunnen zijn met wat er nog wél kan”, zegt zijn collega Robert Schaeffer. Net als de Effenaar wordt ook het Klokgebouw op Strijp-S zwaar getroffen door de coronacrisis. Sinds half maart moesten alle grote festivals en dancefeesten hier worden geannuleerd. ,,Gelukkig hebben we nu toch weer wat perspectief”, zegt Jan Buys van het Klokgebouw. Normaal kunnen er zo'n 4600 mensen in het Klokgebouw, berekend is nu dat dat er zittend, op een tribune en stoelen en met de anderhalvemeterregeling in acht nemend, maximaal 1000 zijn.
In de hal bij binnenkomst komt een soort ‘wegrestaurant’, zegt Buys. ,,Een eiland waarop je je eigen consumpties kunt pakken en kunt afrekenen bij een kassa en mee kunt nemen naar de zaal. Zo is er geen direct contact met horeca-personeel.” Tijdens concerten is het niet de bedoeling dat bezoekers naar de bar lopen. 

Flexibel

Het is improviseren, zegt Buys, en ‘vooralsnog allesbehalve lucratief’, mede omdat hij maar een fractie van de normale huur kan vragen, maar het Klokgebouw heeft wel één groot geluk boven andere zalen.  ,,We zijn leeg en dus flexibel om de inrichting aan te passen. In tegenstelling tot een zaal als 013 of AFAS waar de inrichting - bijvoorbeeld bar en podium - deels vaststaat. Verhoudingsgewijs kunnen wij nu meer mensen kwijt.”
Het ‘grote geld’ - zoals voorheen bij festivals als Awakenings of Speedfest - wordt hiermee vooralsnog zeker niet verdiend, volgens Buys. ,,Maar we hopen dat de bezettingsgraad steeds hoger wordt.”

Muziekgebouw

Ook voor andere cultuurinstellingen in de stad is er namelijk de mogelijkheid om van de inrichting in het Klokgebouw gebruik te gaan maken. Zo is het - zegt Jan Buys - zo goed als zeker dat het Muziekgebouw in Eindhoven ook concerten gaat organiseren in het Klokgebouw. Muziekgebouw kan of wil daar in dit stadium nog niks over kwijt.

Dieter van den Bergh