Resultaten
Expo

Manifestations 2022

Terug

Van 22 t/m 30 oktober bezet Manifestations 2022 weer de achtste verdieping van het Eindhovense Veemgebouw met uitdagend en futuristisch werk van meer dan vijftig kunstenaars die de hedendaagse bubbelvorming bevragen. Een interactieve ervaring die de jou uit je eigen bubbel trekt en nieuwe werkelijkheden voorspiegelt. Met het thema ‘Bubbels’ brengt Manifestations wederom een confronterend maar vooral ontregelend avontuur vol toekomstperspectieven.

In een mix van art, tech & fun is Manifestations tijdens de Dutch Design Week aanwezig met een expositie, performances, meet-ups en kinderworkshops. Ook deze zevende editie is een reis naar de toekomst die langs imaginaire werkelijkheden voert. Dat vraagt om een blik die verder reikt dan de eigen bubbel.

Al die naar binnen gekeerde, zichzelf bevestigende bubbels liggen ten grondslag aan de vragen die Manifestations dit jaar centraal stelt. Binnen het thema ‘Bubbels’ zetten meer dan vijftig veelal jonge, recent afgestudeerde kunstenaars vanuit vier verschillende invalshoeken de spannende wisselwerking tussen mens en technologie in een verrassend daglicht. Met onder meer robotica, (bio-)design, e-fashion en wearables laten ze zien hoe die wisselwerking kan bloeien of escaleren.

Welke rol willen we technologie in ons leven laten spelen? De geselecteerde kunstwerken verbeelden verschillende toekomstscenario’s en confronteren de bezoeker met de nieuwste technologieën. Dit levert een sneak preview op van de toekomst en verkent mogelijke antwoorden op de vraag hoe technologie kan bijdragen aan een socialere wereld.

Over Manifestations
Manifestations is hét festival van kunst en technologie dat via fun, verwondering en nieuwsgierigheid het digitale activisme viert. Tikje rebels ook, met oog voor het ongemakkelijke en de rol van technologie in een wereld die wel wat beter en liever mag zijn. 
Dankzij een gedurfde en futuristische focus op de gevolgen van innovatie, is het festival een van de meest edgy evenementen tijdens Dutch Design Week, dat de bezoeker uitdaagt kritischer te kijken naar ontwikkelingen. De blik van kunstenaars helpt hierbij. Zij zien nieuwe mogelijkheden, nieuwe toepassingen, nieuwe verbindingen, nieuwe scenario’s en plaatsen de niet te stuiten technologische ontwikkelingen in een onverwacht perspectief.

Springplank voor toonaangevend talent
Manifestations opereert in de voorhoede met grensverleggend werk dat de innovatie ver vooruit is, tot de verbeelding spreekt en nog nergens anders is vertoond. Jaarlijks gaat het team van curatoren de examenexposities van alle Nederlandse kunst- en designopleidingen af op zoek naar veelbelovend talent. Dit maakt van Manifestations een belangrijke springplank voor beginnende makers, die vervolgens tijdens het festival worden opgemerkt door scouts van (internationale) festivals en musea. Veel talenten die voor het eerst exposeerden bij Manifestations, zijn uitgegroeid tot een creatief leger van gevestigde namen die de kunstwereld inmiddels hebben veroverd.