Resultaten
Terug
ma 12 sep 2022

De Economische (R)evolutie wordt besproken bij de Trendnacht 2022!

Tijdens de Trendnacht 2022 op donderdag 15 oktober wordt de blik gericht op de Economische (R)evolutie. We betwijfelen steeds vaker of meer economische groei de oplossing is voor een betere toekomst. Is groei altijd nodig of kunnen we met minder af? Is meer altijd beter? Onze voorraden raken op, natuur leidt onder zware druk. Consumptie, productie, de capaciteit raakt overal de randen. Dus, hoogste tijd voor de vraag:
Hoe kan het ook anders?

We verkennen de mogelijkheden van een nieuwe balans in de toekomst. Wie willen we zijn als Brabant? We moeten het samen dragen en samenwerken. De mogelijkheden zijn legio, maar waar komen zij samen en hoe kunnen zij elkaar versterken?

Wie zijn de afbrekers, aanpoters en voorvechters van gisteren, vandaag en morgen? 
Brabant kent een sterke economie. Dat is een van de belangrijkste narratieven waarop het zelfvertrouwen van Brabant is gestoeld. Na de teloorgang in de jaren 90 van de vorige eeuw hebben we ons met succes opnieuw uitgevonden. Maar is dat voldoende voor de komende dertig jaar?

Nieuwe economie, circulaire economie, alledaagse economie, betekeniseconomie. Datagedreven economie. Maar ook groene groei, fantoomgroei, ‘de-growth’ en brede welvaart. Er zijn veel bewegingen die erop duiden dat we in een nieuwe fase (moeten) komen. Dat het economisch anders moet.  

Juist voor een provincie als Brabant waar de economie een paradepaardje is geworden roept dit vragen op. Welke nieuwe manieren van economie zien we al in Brabant? Lopen we voorop of kan er nog wel een tandje bij? Is het überhaupt mogelijk om hier enige sturing aan te geven?  

PROGRAMMA

Onder leiding van kunstenaar Lucas De Man gaan we op zoek naar antwoorden én naar vragen. We duiken in de economie in Brabant, kijken naar de geschiedenis, het nu en de toekomst. Wat zijn de Brabantse waarden en waar zitten onze krachten en kansen?

Keynote spreker Roxane van Iperen bekijkt de wereld met een financieel-economische blik, ontleedt als geen ander machtsstructuren en heeft een scherp oog voor hypocrisie, ongelijkheid en integriteitskwesties. In mei 2022 verscheen haar laatste essay in boekvorm 'Eigen welzijn eerst: hoe de middenklasse haar liberale waarden verloor'.

Daar​​naast kun je je verheugen op een breed scala aan afbrekers, aanpoters en voorvechters van de economie van morgen, waaronder Gijs Diercks (DRIFT), Matthijs Janssen (Universiteit Utrecht), Shinta Oosterwaal (auteur 'Thrive') en Paul Schenderling (auteur 'Hoe handel ik eerlijk?').   

Dit programma wordt later nog uitgebreid met meer sprekers, denkers, doeners, workshops en pop-ups.

PRAKTISCHE INFO EN AANMELDEN

Trendnacht 2022
15 september 2022
Klokgebouw, Eindhoven
Inloop 18.45 uur, start 19.30 uur, afsluiting en borrel vanaf 22.15 uur