Resultaten
Terug
do 04 apr 2024

Dutch Chili Fest 2024

Elfde editie Dutch Chili Fest op zondag 14 april in Klokgebouw Eindhoven

Jaarlijkse festival in het teken van chilipeper voor het eerst in het voorjaar

Op zondag 14 april staat het Klokgebouw in Eindhoven weer geheel in het teken van de chilipeper. Dan vindt de elfde editie van het Dutch Chili Fest plaats en voor het eerst in het voorjaar. "Met de verhuizing van september naar april willen we inspelen op het voorjaarsgevoel waarin alles weer groeit en bloeit. Er is een steeds grotere groep home growers die zich bezighoudt met het thuis opkweken van zaadjes tot volwaardige planten, die willen we op Dutch Chili Fest volledig op maat bedienen met alle benodigdheden die de urban gardener zich kan wensen", vertelt organisator Leo Hoeksema. “Daaromheen organiseren we net als andere jaren natuurlijk weer een hele hoop activiteiten die leuk zijn voor zowel de hobbyisten, professionals als nieuwsgierige bezoekers die van spannend vermaak houden, ook voor de kids.” Dutch Chili Fest kent een uitgebreide markt, hete peper eetwedstrijden en hete sauzen wedstrijden, live muziek en een gevarieerd aanbod aan eten en drinken. Het trekt jaarlijks zo’n 7.500 bezoekers uit binnen- en buitenland. De deuren zijn geopend van 11.00 tot 20.00 uur en de entree is gratis.

Dutch Chili Fest kan al vanaf de eerste editie in 2012 jaarlijks rekenen op duizenden bezoekers. “Veel mensen zijn in hun vrije tijd of beroepsmatig met pepers bezig. Die mensen worden op Dutch Chili Fest bij elkaar gebracht. Het is een hele internationale community”, verklaart Hoeksema het succes. Dat is ook terug te zien in de standplaatsen op de markt, dit jaar meer dan ooit, met handelaren uit Turkije, Spanje, Duitsland, België, Scandinavië en Engeland. Een groot deel van hen neemt deel aan de Hot Sauce en Sambal Awards, wat heeft geleid tot een recordaantal inschrijvingen. Maar er worden niet alleen sauzen aangeboden op de markt, ook andere voor dit publiek interessante handelswaar zoals bijzondere kamerplanten, zaden en kweekbenodigdheden worden verkocht.

In de Urban Gardening Area is veel info te vinden voor zowel de gevorderde als beginnende home grower. Op dit gedeelte van het festivalterrein worden opgekweekte peperstekjes verkocht, maar ook zaadjes, groeilampen, kweekbakken en plantenvoeding. CANNA, voedingsstoffenproducent en partner van Dutch Chili Fest, is aanwezig voor voedingsadvies voor optimale groei en bloei.

Een geliefd onderdeel van het festival bij het publiek is de hete peper eetwedstrijd, die Dutch Chili Fest organiseert in samenwerking met de Clifton Chilli Club uit Engeland. Het is een afvalrace waarin deelnemers een steeds hetere chilipeper voorgeschoteld krijgen en volledig moeten opeten. Degene die als laatste overblijft is de winnaar. Duizenden toeschouwers zijn er jaarlijks met veel gevoel voor leedvermaak getuige van hoe mensen zichzelf in vuur en vlam zetten door het eten van de extreem pittige pepers.

Dutch Chili Fest lanceert net als vorig jaar een speciale festivalsaus, dit jaar ontwikkeld door White Whale Sauces uit Eindhoven. Een toepasselijk biertje genaamd Brandgevaar is op verzoek van het festival gebrouwen door de brouwers van de Kneiter en de Weerter Stadsbrouwerij. De Zuid-Amerikaanse band Mariachi Los Tarascos speelt Mexicaanse volksmuziek, met de voor het genre typische vihuela, guitarron, viool, trompet en zang brengen ze bekende traditionele Mexicaanse liedjes in dito klederdracht. DJ Dikke Dennis is aanwezig voor toepasselijke plaatjes voor, tussen en na de live sets van de band.