Resultaten

Geschiedenis

Geschiedenis

Het Klokgebouw. Markant herkenningspunt voor de reiziger die de stad vanuit het noorden binnentreint. Sinds Eindhovenheugenis. De Philitefabriek – in Philipsjargon gebouw SA – werd voltooid in 1929, naar een ontwerp van bedrijfsarchitect J.R. Bouten. Een imposant uitroepteken achter de onstuitbare ontwikkeling van het industriële Eindhoven.

In de fabriek werd aanvankelijk het voor Philips zo belangrijke synthetische plastic geproduceerd: bakeliet (een vinding van Leo Baekeland). Philips gaf echter de voorkeur aan de merknaam Philite en de werknemer die op het woord bakeliet werd betrapt, wachtte een fikse boete van een kwartje! In de jaren ’70 werd de productie van Philite op Strijp-S gestaakt en de naam van de industriegroep veranderde in PMF: Plastic- en Metaalbewerking Fabrieken. 

Torenhoog
Het gebouw telt van oorsprong zeven verdiepingen. Pas in de late jaren ’30 werd de karakteristieke toren met de klok toegevoegd en bereikte het pand een voor die tijd enorme hoogte van 60 meter. Oorspronkelijk was de toren opgetrokken uit hetzelfde gladde gewapende beton als de gevels, maar sinds de vervanging in 1996 bestaat hij uit kleine glazen blokken. Bij die gelegenheid week de bruine kleur voor Philips-blauw en werd het trotse bedrijfslogo gerepareerd, evenals de drie enorme klokken die treinende Eindhovenaar vertellen dat hij weer thuis is.